keskiviikko 21. elokuuta 2013

Manifesti


Yhteiskunta voi kehittyä ainoastaan rohkeiden kokeilujen myötä! 

Demokratian laita on samoin kuin vapauden; emme voi koskaan tyytyä saavutettuun, vaan on jatkuvasti taisteltava elämän ja yhteiskunnan perusperiaatteiden uudistamiseksi ja syventämiseksi. Kaupunkitilaan tarvitaan nyt uudenlaista, kulttuurievoluution mahdollistavaa vapaan kulttuurin aluetta, jossa ihminen voi muodostaa vapaaehtoisuuteen perustuvia yhteenliittymiä. Ihmisen on saatava kasvaa ja elää pakotta, spontaanina kokonaisuutena, itsesäätöisenä organismina, joka tekee mitä haluaa.

Ihminen kaupungissa on vanhojen instituutioiden ja niiden sanelemien ehtojen alistuksissa lähes kaikilla elämän osa-alueilla. Demokratiansa kadottaneen järjestelmän kasvottomien rakenteiden oheen ollaan nyt raivaamassa tilaa, joka mahdollistaisi vapautumisen totutusta, alistamiseen perustuvasta kulttuurista. Vapautumisen kiveen hakatuista hierarkioista, vapautumisen taloudellisesta voitontavoittelusta. Vapautumisen poliittiseen, sosiaaliseen, yhteiskunnalliseen, uskonnolliseen, rodulliseen, sukupuoliseen tai minkäänlaiseen asemaan perustuvan vallan sanelemista ehdoista.

Olemme varmoja, että vasta kun kaikista ihmiselämää nykyisellään rajoittavista ikivanhoista valtarakenteista vapaudutaan, voi todellinen yhteiskunnallinen uudistuminen alkaa.

Internetin vapaaseen lähdekoodiin perustuvissa tietoteknisissä ilmiöissä, jotka ovat laajan ihmisryhmän kollektiivisen työn tuloksia ja pohjaavat avoimuuteen, näemme suurta edistyksellisyyttä. Tämänkaltaista internetissä yleistä yhteistoiminnan tapaa, jossa ihmiset ovat päässeet järjestäytymään omien valintojensa pohjalta, voitaisiin tuoda myös reaalimaailmaan. Vain omistajuuden kahleet ovat estämässä, etteivät myös reaalimaailman ilmiöt voisi kehittyä samoin kuin internetin avoimen lähdekoodin ohjelmistot. Kaupunkitilassa on aina maksettava korkeaa vuokraa tai omistettava, jotta saisi oikeuden toimia haluamallaan tavalla - mitään uutta ei siis voi kehittyä.

Kaikki ajatuksemme ovat lainatavaraa! Julistamalla jonkun lävitseen kulkeneen ja teokseksi muotoutuneen idean omakseen, ihmiset aiheuttavat tukkeita kollektiiviseen ajatusvirtaan. Kulttuurievoluutio tarvitsee rajoittamattoman leikkikentän voidakseen versoa ja mutatoitua juuri sellaisiin muotoihin (meemeihin), joita kulloinkin tarvitaan.

Jos ei tarvitsisi maksaa vuokraa, voisi toiminta olla taloudellisesti tulosvastuutonta - vasta silloin voitaisiin kokeilla uutta, eikä kehityskelpoisia ajatuksia ei tarvitsisi piilotella kilpailijoiden pelossa. Ei tarvitsisi myöskään pelätä virheitä ja epäonnistumisia, jotka ovat kehityksen kannalta välttämättömiä väliaskelia.

Emme voi kitkeä pois kaikkea rahan kiilto silmissä tehtyä, omistusoikeuksia varjelevaa kulttuuria, mutta koetamme kehittää sen rinnalle riehakkaammin kirmaavaa kesyttämätöntä luomistyön tapaa, jossa kaikki aiemmin tehty on vapaasti varastettavissa ja lainattavissa, jossa jokaista ajatusta saa jatkaa kuka tahansa, ja jossa jokaiseen keskusteluun saa vapaasti osallistua. 

Meitä yhdistää kiinnostus yhdessä luotuun, aloilleen naulitsemattomaan kulttuuriin!

- Valtaajat

1 kommentti: